Εξωραϊστικός–Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ολύμπου
Ο Εξωραϊστικός–Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ολύμπου, καθώς και ο νεοσύστατος Εξωραϊστικός Σύλλογος Δέλτα Πηνειού (της Κουλούρας), υποβοηθούν και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, όσο μπορούν, για την πρόοδο και την πολιτιστική ανάπτυξη και ψυχαγωγία των κατοίκων των δύο χωριών.
Οι δύο Σύλλογοι Κρανιάς και Κουλούρας, των Κρανιωτών κατοίκων, συμβάλλουν καθοριστικά με την οργάνωση και την παρουσίαση σπουδαίων πολιτιστικών, πνευματικών, κοινωνικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως για το καλό της παράδοσης και της διατήρησης και διασφάλισης της κοινής Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Για παράδειγμα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θεσσαλικό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), με κορυφαίους ηθοποιούς, καθιέρωνε πάντοτε με την πρεμιέρα Της παράστασής του και παρουσίαζε σχεδόν όλα τα θεατρικά έργα , στο χώρο του πετρόκτιστου υπαίθριου Θεάτρου των εξακοσίων (600) θέσεων, στο «Χοροστάσι».
Όπως και άλλα Θεατρικά Συγκροτήματα άλλων πόλεων: της Καρδίτσας, της Βέροιας, της Λαμίας, ακόμη και η Μικτή Χορωδία του Μπρνώ της Τσεχοσλοβακίας είχαν πολύ καλές και πετυχημένες παραστάσεις που οι Κρανιώτες λάτρευαν πραγματικά, κυρίως δε τις κωμωδίες.
Άλλες σπουδαίες Πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα την χρονική περίοδο του χειμώνα και του καλοκαιριού είναι : Η κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας την περίοδο των Θεοφανίων, ο ετήσιος Χορός του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς και Κουλούρας, οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς, της Κυριακής της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και οι καλοκαιρινές εσπερίδες στο «Χοροστάσι» και στην Πλατεία του χωριού, με αποκορύφωμα τις παιδικές παραστάσεις του Θεάτρου των Σκιών και των Θεατρικών Παιχνιδιών.
Σύλλογος Προστασίας και Συντήρησης Κειμηλίων και Μνημείων Κρανιάς Ολύμπου
Το 2005 συστάθηκε στην Κρανιά ο Σύλλογος Προστασίας και Συντήρησης Κειμηλίων και Μνημείων Κρανιάς Ολύμπου, ο οποίος έθεσε σαν βασικό του σκοπό να εντοπίσει , να συγκεντρώσει και να αναδείξει τα σωζόμενα κειμήλια και μνημεία της μακραίωνης ιστορίας του χωριού και να αναπτύξει κάθε δραστηριότητα για τη συντήρηση και προστασία του μουσειακού πλούτου και των μνημειακών έργων του λαϊκού πολιτισμού της Κρανιάς και της γύρο από το χωριό περιοχής.
Για την υλοποίηση του σκοπού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, συγκέντρωσε, κατέγραψε και φωτογράφισε τα υπάρχοντα κειμήλια. Κατόπιν σύνταξε μελέτη συντήρησης αυτών και ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια που είχε, προχώρησε στη συντήρηση αυτών σε κρατικά και ιδιωτικά εξειδικευμένα εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης.
Το καλοκαίρι του 2007 εξέθεσε στο Νικούλειο Ίδρυμα όσα έργα είχαν μέχρι τότε συντηρηθεί.
Απώτερη επιδίωξη του συλλόγου είναι να δημιουργήσει κάποτε σε συνεργασία με το Δήμο Κάτω Ολύμπου ένα μουσείο για να εκτεθούν τα κειμήλια στο κοινό.