ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΝΙΚΟΥΛΗΣ

nikoulis_4_426480

Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1932 στην Κρανιά Ολύμπου. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο αγαπημένο του χωριό και, παρά τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, έμαθε τα πρώτα γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο της Κρανιάς.

Τελειώνοντας το Β΄ Γυμνάσιο της Λάρισας, σπουδάζει Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , αποφοιτεί με άριστα και το 1958 ορκίζεται δικηγόρος στη Λάρισα.

Συνταξιοδοτείται το 1998 τερματίζοντας τη σαραντάχρονη πορεία του στη Δικηγορία.

Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα που ήξερε να αγωνίζεται δυναμικά και να λαμπρύνει το έργο του με την καλλιέργεια του πνεύματός του.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της σταδιοδρομίας του, αναδεικνύεται δεινός ποινικολόγος. Υποστήριζε ότι το πρώτο και το τελευταίο προσόν που πρέπει να έχει ο υπερασπιστής είναι το ήθος, γιατί η αρετή αυτή είναι άτρωτη.

Διετέλεσε Νομάρχης Ρεθύμνης, όπου και του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τη Γλωσσική Εταιρεία Αθηνών για έρευνες – μελέτες του σε γλωσσικά και λαογραφικά θέματα της περιοχής.

Βραβεύτηκε απ’ το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, ο οποίος τον τίμησε με την ανακήρυξή του ως « Δικηγόρου επί τιμή » μετά τη συνταξιοδότησή του.

Το συγγραφικό του έργο είναι πολύμορφο και πολυσχιδές. Ολόγιομο από πλούτο ιδεών, εκφράσεων και βαθιών νοημάτων ζωής, πεζού και ποιητικού λόγου. Ακέραιος λόγος, ολοκληρωμένος χωρίς τη δυνατότητα να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ούτε έναν τόνο.

Ένα μέρος αυτού του συγγραφικού του έργου, έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί από το Νικούλειο Ίδρυμα αποτελούν τα παρακάτω βιβλία:

  1. Το βιβλίο «Χωρίς Περικάρδιο», εκδόσεις «Ελλα», που εκδόθηκε το 1999 και αποτελεί το περιγραφικό, μυθιστορηματικό και αυτοβιογραφικό έργο, και αναφέρεται στην δύσκολη περίοδο της ζωής του όπου ανάρρωνε μετά από το έμφραγμα της καρδιάς του.
  2. Το βιβλίο «Ντοπιολαλιές Κρανιάς Ολύμπου», η πρωτότυπη ερμηνευτική συλλογή λέξεων και φράσεων που εκδόθηκε από τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας» το 2002, και τυγχάνει πολυβραβευμένο με την Εύθυμο Μνεία της Ακαδημίας Αθηνών το 1995 και το Βραβείο της Γλωσσικής Εταιρείας Αθηνών το 1997.
  3. Το βιβλίο «Το Κρυφό Μονοπάτι», η μυθιστορηματική, ηθογραφική Αυτοβιογραφία των ταραγμένων παιδικών του χρόνων, που εκδόθηκε το 2006 από τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.